Cornelia Nauta (1963) is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar zij de eerstegraads lerarenopleiding Tekenen heeft gevolgd. Na een jaar universitaire studie Frans in Groningen waagde zij de sprong naar Parijs waar ze Filmwetenschappen heeft gestudeerd en de Filmacademie ‘Louis Lumière’ heeft afgerond. Terug in Nederland volgde zij in 1997 de opleiding Scenario van Kees Holierhoek bij Videcom Hilversum.  Sindsdien werkt zij als docente Fotografie, o.a. bij Idea Soest, HU Utrecht, Scholen in de Kunst Amersfoort, KunstCollage Hoevelaken en Cultuurkust Harderwijk.

Haar specialisme zijn geënsceneerde fotografie en zelfportret. Zij interesseert zich ook erg voor geschiedenis, met name de Franse revolutie en Marie-Antoinette. Er zijn allerlei kunststromingen waar zij zich toe aangetrokken voelt zoals surrealisme, symbolisme, rococo, oriëntalisme. Lezingen of lessen kan zij geven over de geschiedenis van de fotografie, het surrealisme in de fotografie, vrouwelijke fotografen, meervoudige belichting, maar ook over Versailles, waar zie je in Parijs nog sporen van de Franse revolutie of hoe druk je een foto af in de donkere kamer.

In haar lessen is er veel aandacht voor het individu. De techniek van de camera is belangrijk maar zij probeert ook aan te geven wat het kan opleveren qua inhoud. Zij vindt het leuk om met een groep uitstapjes te maken; bijvoorbeeld naar een museum of een les op locatie. Er wordt veel geoefend in de les op verschillende plekken. Veel aandacht voor het bespreken van elkaars werk.

Fotograferen heeft een doel: overbrengen van een emotie, dat hoopt zij haar cursisten mee te geven. Het is voor een groot deel communicatie. Een foto kan een verhaal vertellen, je aanzetten tot nadenken, je ontroeren, je schokken. Een goede foto is een beeld, geen kiekje. Geen vluchtig iets, maar een beeld dat je kan inspireren voor lange tijd.

Het leuke aan lesgeven is dat een kunstenaar zijn een eenzame bezigheid in het atelier is, dus het contact met andere mensen via het lesgeven is belangrijk. Verder heeft zij het altijd leuk gevonden om mensen iets te leren. Ook het feit dat je de route kan bepalen en mensen kan aansturen bevalt haar goed.

© 2021 ┆Kunstcentrum Collage Hoevelaken┆Alle rechten voorbehouden┆Webwerk door MC4DESIGN