Onze docenten

Docenten

Annette Noordhof

docent schilderen

Arrie Huijgen

Arrie Huijgen

Docent Glaskunst & Bronsgieten

Cornelia Nauta

Cornelia Nauta

Docent Fotografie

Elske van Scherpenseel

Elske van Scherpenseel

Docent Pasteltekenen

Eshter Zuurmond

Esther Zuurmond

Contactpersoon Ateliergroep vrijdagochtend

Gretha Wassing

Gretha Wassing

Docent Beeldhouwen

Docenten

Jeannette Meijer

Docent tekenen en fotografie

Docenten

Loek Polders

docent schilderen

Docent

Margreet Faber

Docent schilderen

Petriesja van de Bunt

Petriesja van de Bunt

Docent Tekenen

Pien Schouten

Pien Schouten

Docent diverse technieken

Rolina van Vliet

Rolina van Vliet

Docent abstract schilderen

Docenten

Wendela van Lynden

docent gemengde technieken

Annette Noordhof

docent schilderen

Annette schildert en tekent haar hele leven al. Sinds 2018 is het schilderen meer dan een hobby. Annette heeft scholingen gevolgd van oa. Marjolein van der Stoep, Wanda Landvaart, en Evelien Kooloos, en workshops van oa Mark van Praagh, Maria Kemps en Liesbeth van Keulen. Daarnaast is ze lid van de schilder vereniging de Vrije Kwasten. Annette schildert vooral vogels, andere dieren en portretten. Ze laat zich inspireren door wat ze ziet tijdens wandelingen, fietstochten en vakanties. Ze schildert met een ‘losse pols’, een wat grove kwaststreek waardoor er voor de kijker iets overblijft om naar te raden. Kleuren spelen een hoofdrol in de schilderingen van Annette. Ze maakt gebruik van verschillende materialen zoals acryl- aquarel- en olieverf, verschillende soorten inkt, pastelkrijt en potloden. Annette heeft een atelier aan huis en geeft lessen.  

Arrie Huijgen

Docent Glaskunst & Bronsgieten

Arrie Huijgen is een veelzijdig kunstenaar en werkzaam in verschillende kunstdisciplines. Hij is een gepassioneerd kunstenaar in het maken van Glas- en Brons kunstwerken. Naast het creëren van beelden in glas, blazen van glasobjecten ontwerp- en giet hij bijvoorbeeld zijn eigen bronsbeelden. Zijn grootste passie is om zijn kennis en vaardigheden over te brengen op anderen binnen de Collagecursussen Glaskunst en Bronsgieten.

Cornelia Nauta

Docent Fotografie

Cornelia Nauta (1963) is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar zij de eerstegraads lerarenopleiding Tekenen heeft gevolgd. Na een jaar universitaire studie Frans in Groningen waagde zij de sprong naar Parijs waar ze Filmwetenschappen heeft gestudeerd en de Filmacademie ‘Louis Lumière’ heeft afgerond. Terug in Nederland volgde zij in 1997 de opleiding Scenario van Kees Holierhoek bij Videcom Hilversum.  Sindsdien werkt zij als docente Fotografie, o.a. bij Idea Soest, HU Utrecht, Scholen in de Kunst Amersfoort, KunstCollage Hoevelaken en Cultuurkust Harderwijk. Haar specialisme zijn geënsceneerde fotografie en zelfportret. Zij interesseert zich ook erg voor geschiedenis, met name de Franse revolutie en Marie-Antoinette. Er zijn allerlei kunststromingen waar zij zich toe aangetrokken voelt zoals surrealisme, symbolisme, rococo, oriëntalisme. Lezingen of lessen kan zij geven over de geschiedenis van de fotografie, het surrealisme in de fotografie, vrouwelijke fotografen, meervoudige belichting, maar ook over Versailles, waar zie je in Parijs nog sporen van de Franse revolutie of hoe druk je een foto af in de donkere kamer. In haar lessen is er veel aandacht voor het individu. De techniek van de camera is belangrijk maar zij probeert ook aan te geven wat het kan opleveren qua inhoud. Zij vindt het leuk om met een groep uitstapjes te maken; bijvoorbeeld naar een museum of een les op locatie. Er wordt veel geoefend in de les op verschillende plekken. Veel aandacht voor het bespreken van elkaars werk. Fotograferen heeft een doel: overbrengen van een emotie, dat hoopt zij haar cursisten mee te geven. Het is voor een groot deel communicatie. Een foto kan een verhaal vertellen, je aanzetten tot nadenken, je ontroeren, je schokken. Een goede foto is een beeld, geen kiekje. Geen vluchtig iets, maar een beeld dat je kan inspireren voor lange tijd. Het leuke aan lesgeven is dat een kunstenaar zijn een eenzame bezigheid in het atelier is, dus het contact met andere mensen via het lesgeven is belangrijk. Verder heeft zij het altijd leuk gevonden om mensen iets te leren. Ook het feit dat je de route kan bepalen en mensen kan aansturen bevalt haar goed.

Elske van Scherpenseel

Docent Pasteltekenen

In 2016 is Elske van Scherpenseel als beeldend kunstenaar afgestudeerd aan de Wackers Academie te Amsterdam, een klassiek academie voor figuratieve schilderkunst waar de nadruk ligt op het leren tekenen en schilderen naar waarneming. Op de Academie zijn de klassieke waarden van het weergeven van vorm en suggestie, van licht en schaduw, van beweging en verstilling en behandeling van de toets essentieel. Het is een fantastisch opleiding waarbij zij veel kennis en ervaring heb opgedaan die zij graag in haar lessen wil overdragen aan haar cursisten. Bij Kunstcentrum Collage in Hoevelaken geeft zij les aan zowel gevorderden als beginners in verschillende disciplines en begeleidt zij de cursisten in hun eigen teken- en schilderproces. Naast de schilder- en tekenlessen bij Kunstcentrum Collage geeft zij ook privélessen in haar atelier in Bilthoven en organiseert zij modelteken ochtenden bij Artishock in Soest.

Gretha Wassing

Docent Beeldhouwen

Gretha Wassing heeft de docentenopleiding richting textiele werkvormen gevolgd. Naast het werken met textiel is zij vanaf 2000 ook in steen gaan werken. Het driedimensionale werken bij textiel en steen spreekt haar zeer aan. Zij is aangesloten bij “Beeldhouwcollectief Gisela” in Utrecht, waar 20 zelfstandige beeldhouwers samen een ruimte hebben om te werken. Hier was zij van 2012 tot 2018 manager. Gretha werkt zowel abstract als figuratief. Haar beelden zijn van speksteen uit diverse landen, albast, kisii, serpentijn, marmer, verdiet of graniet gemaakt. Om beter wijs te worden uit de stenen, deed ze een cursus steenkunde. De keuze aan steen is tegenwoordig zo groot dat je altijd wel een steen hebt, die geschikt is. Ze is van mening dat er voor iedereen een steen bestaat, waarin hij/zij kan werken. Ben je fysiek niet sterk, dan neem je een zachte speksteen en ben je sterker en heb je meer uitdaging nodig, dan ga je aan de slag met serpentijn of marmer. Ze werkt taille direct (direct vanuit de steen). Bij het vormen van de steen probeert zij beweging in het beeld te brengen en beelden er laten uit zien alsof het van een lichter materiaal is gemaakt. Het fascinerende van steen is dat je uit een ruw brok een beeld met de schitterendste kleuren kunt laten ontstaan.

Jeannette Meijer

Docent tekenen en fotografie

Jeannette Meijer heeft gestudeerd aan de kunstacademie in Kampen (tegenwoordig ArtEZ Zwolle) en heeft jaren later de opleiding ‘docent beeldende kunst en vormgeving’ afgerond aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze heeft jaren lesgegeven in het middelbaar onderwijs in Rotterdam, is daar dit jaar daarmee gestopt doordat ze in Zeewolde is gaan wonen. Daarnaast wil ze meer tijd hebben voor eigen beeldend werk, met een drukke baan op een school is dat lastig. Ze heeft nu haar eigen studio aan huis waar ze werkt en exposeert. Veel van de werken zijn fotografisch, gemaakt met behulp van digitale technieken en vervolgens afgedrukt op hoogwaardig materiaal. Daarnaast werkt ze ook graag met houtskool en pastel. Door de beelden uit de omgeving te halen of juist in te zoomen op details, ontstaan abstract-realistische beelden die associaties oproepen met o.a. landschappen (‘Landscaping’-serie). Door de techniek die ze gebruikt is vaak niet meer duidelijk of het om schilder of fotokunst gaat. Ze nodigt de toeschouwer uit zelf het werk te onderzoeken en te interpreteren. Kijken doe je met je ogen, maar zien doe je met je verstand. Het lesgeven op scholen heeft ze altijd graag gedaan, ze wil dit in een wat minder drukke setting graag voortzetten.

Loek Polders

docent schilderen

Loek Polders afkomstig uit Den Haag maar woont tegenwoordig in Amersfoort. Het schilderen en tekenen heeft hij van huis uit meegekregen. Hij schildert al zolang hij zich kan heugen. Naast diverse schilders opleidingen heeft Loek cursussen en masterclasses gevolgd. O.a. bij Annemarie Spijker, Koen Vermeulen, Sam Drukker en Wim van de Wege. Loek had eerst zijn atelier in Amersfoort maar heeft sinds 4 jaar zijn atelierruimte in Hoevelaken. Zijn werk kenmerkt zich in figuratieve, realistische, soms impressionistische stijl, geschilderd in acryl of olieverf. Loek haalt zijn inspiraties uit het dagelijks leven, vakantie belevenissen, bijzondere taferelen of personen en natuur. Loek ziet het schilderen als een zoekproces waarbij je vorm en expressie geeft aan je een eigen interpretatie van het onderwerp.

Margreet Faber

Docent schilderen

Ik ben Margreet Faber, mijn eerste opleiding was de NXX, een lerarenopleiding handenarbeid en tekenen. Daar werd mijn passie ontwikkeld en ik leerde diverse teken- en schildertechnieken. Vanwege de liefde verliet ik het creatieve vak en kwam ik terecht in het internationale bedrijfsleven. En dat heeft ook zijn nut gehad. Jaren later heb ik mijn passie voor de kunst weer kunnen herontdekken. En ontdekte dat ik mijn passie en mijn talent nog niet kwijt was. “Wat in het vat zit…”. Met veel plezier ben ik me weer gaan bijscholen door o.a. lessen te gaan volgen aan de Klassieke Academie Groningen, Art Partout in Deventer en bij diverse kunstenaars.  

Petriesja van de Bunt

Docent Tekenen

Petriesja van de Bunt heeft officieel een horeca achtergrond en zij werkt nog steeds in deze branche, maar enkel nog in het weekend. Momenteel is zij full-time moeder en dat is een leuke uitdagende ‘baan’ die elke dag weer anders verloopt. Sinds 2012 geeft Petriesja bij Kunstcentrum Collage les. Zij heeft zelf als cursist de discipline van Cees Slokker mogen leren en volgt hem dus op. Een mooie techniek van tekenen die een oogverblindend realistisch resultaat geeft. Rustgevend, een geduldig werkje, maar goed op te pakken en zonder tekenervaring prima te leren. Wat zij zelf erg prettig vindt is dat je het thuis ook makkelijk zelf kan doen, want je hebt in hoofdzaak enkel een papier met potlood nodig. "Wie weet kom ik je tegen in 1 van mijn lessen!"

Pien Schouten

Docent diverse technieken

Vanaf haar jeugd is Pien Schouten bezig met tekenen en schilderen. Zij heeft in de loop van de jaren les gehad van verschillende professionele kunstenaars/docenten, die haar hebben geholpen te leren kijken, haar gevoel voor kleur verder te ontwikkelen en haar (hand)vaardigheden te verbeteren. Met de oprichting van Collage  is het idee ontstaan om de verzamelde kennis en vaardigheden over te dragen aan anderen. Sinds die tijd is zij er met veel plezier docent in drie disciplines: acryl, aquarel en pastel. Het uiteindelijke doel van haar lessen is, dat cursisten zelfstandig leren werken.

Rolina van Vliet

Docent abstract schilderen

Rolina van Vliet volgde diverse studies op het gebied van onderwijs en beeldende kunst en vervulde diverse bestuursfuncties in de sector sport, kunst en cultuur. Als beeldend kunstenaar ontwikkelde zij zich via het figuratieve en expressieve schilderen naar haar huidige specialiteit lyrisch abstract en non-figuratief in acryl. Als docent beeldende vorming is zij al twintig jaar verbonden aan het Kunstcentrum Collage. Ze is ontwerper van de 'Abstracte schildermethode', die uitsluitend in Hoevelaken wordt aangeboden. Als schrijver was zij verbonden aan het kunstblad PALET. Ze schreef vijf boeken over het abstracte schilderen. Behalve in het Nederlands zijn de boeken ook vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Chinees, waardoor schildermethode wereldwijd bekendheid geniet.
 

Wendela van Lynden

docent gemengde technieken

Als schilder ben ik opgeleid op de kunstacademie KABK in Den Haag. Ik heb vele jaren met verf/ en allerlei ander materiaal gewerkt op doek en papier.  Afgelopen jaren ben ik ruimtelijk gaan werken voornamelijk met papier. Ik heb mijn eigen atelier in Amersfoort. Ik heb veel les gegeven, ook in het buitenland. Mensen enthousiast maken om te creëren vind ik altijd bijzonder. Het inspireert mij ook.